Sunt jocurile importante?

25.08.2020

      Într-un articol recent am discutat puțin despre jocurile video care au ca temă principală virusurile, dar nu am explicat dacă și în ce măsură jocurile sunt importante în societatea actuală.  M-am documentat îndelung pe această temă, întrucât licența mea s-a bazat pe jocuri video în special, și am ajuns la personala concluzie că ele sunt importante. 

       Din punct de vedere pedagogic, joaca este esențială în procesul de învățare al copiilor. Desigur, vorbim aici despre activitatea de „a te juca”, nu despre jocurile video pe calculator, dar ajungem și acolo. Din punct de vedere psihologic, joaca, mai ales la copii, este importantă în procesul de socializare și de formare al viitorului individ, dar nu își pierde neapărat din importanță nici la vârsta adultă. Mai rămâne biologia care ne demonstrează că diferite tipuri de animale, de la mamifere la păsări sau animale acvatice, par a fi antrenați în procese de socializare prin joacă. 

Joc sau joacă?


           După cum ați observat, am folosit mai sus cu precădere cuvântul joacă, și asta pentru ce cei doi termeni sunt destul de diferiți unul de celălalt. Când vorbim despre joacă, ne referim la activitatea cea mai naturală, la ceva izvorât din imaginație, fără reguli bine stabilite, cum fac copiii care se decid de nicăieri că sunt niște cavaleri și luptă cu două bețe, care își pierd, prin imaginare, calitatea de bețe și devin săbii.

         La joc în schimb, e ceva mai diferit. Când vorbim de joc, putem avea în vedere nu doar jocurile video, ci și sporturile, jocurile de societate, șahul, și altele. Au tocmai caracteristicile opuse celor pe care joaca le are. Când te apuci de un astfel de joc, știi dinainte la ce să te aștepți, desigur, mai mult sau mai puțin, dar sunt reguli pe care nu le poți schimba.

        Având aceste lucruri în minte, sunt atunci jocurile, în calitatea lor de activități care implică reguli, la fel de importante pentru oameni cum este joaca în primii ani de formare ai unui copil? Fenomenul jocurilor video sau virtuale este în continuă creștere, deoarece inovațiile tehnologice permit realizarea unor proiecte și mai mari, a unor visuri și mai mari decât înainte. Oamenii se joacă pe calculator, consolă, telefon, pentru divertisment, în primul rând, dar nu cred că ne putem limita la asta.

Fenomenul culturalizării jocurilor video


         Sunt din ce în ce mai multe jocuri care au competiții la nivel mondial, și multe din aceste jocuri nu implică neapărat divertisment, ci un sentiment de control, de rutină, de relaxare, și putem continua cu aceste atribute mult și bine, cam pentru fiecare gen de joc în parte. Este greu de stabilit, în acest moment, cât te afectează sau nu unele jocuri, de exemplu cele violente, sau care sunt urmările pe termen lung în cazul unui „supradozaj” de jocuri, dar cert este că în fiecare an din ce în ce mai multe jocuri apar, din ce în ce mai mulți bani sunt investiți.

         Așadar, sunt jocurile video importante? Își ating scopul, acela de a distra oamenii, dar cu unele jocuri apărute aproape că s-ar pute spune că atinge rangul de artă, fie că ne referim la artă cinematografică, grafică sau literară, astfel că ele fac parte în acest moment din cultura noastră.

           Probabil lumea nu s-ar sfârși în lipsa lor, oamenii au fost ingenioși dintotdeauna, așa că vor găsi alte activități prin care să se distreze, dar rămâne de cercetat dacă nu cumva sunt totuși de nelipsit, acum, din lume. Personal, le găsesc utilitatea din multe puncte de vedere, dar aștept cu nerăbdare un studiu oficial care să demonstreze sau să conteste acest lucru.

© 2020 Șteți Alexandra. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți