Recenzie Consolarea filosofiei, Boethius

30.01.2020

Ce este această lucrare



Consolarea filosofiei este acel tip de scriere care iese când omul transformă un eveniment nefericit într-o oportunitate de a transmite gânduri și de a lăsa posterității testamentul său filosofic și literar. Anicius Manlius Severinus Boethius este considerat filosoful care încheie epoca antică, pavând totodată, prin lucrarea sa mai sus numită, drumul de început al epocii medievale.

Puțin despre viața lui Boethius



Boethius este acuzat de către senat de înaltă trădare, o acuză foarte gravă îți putea fi adusă în acele vremuri, și este condamnat la moarte. În timp ce așteaptă, închis, să se ia o decizie definitivă începe să se chestioneze legat de viață și decide să facă din condamnarea sa la moarte o ocazie de a-și scrie ultima sa lucrare în care tratează judecarea destinului omului. Întreaga operă este un dialog între sine și o doamnă, care reprezintă întruchiparea Filosofiei.

De ce filosofie



Rolul Filosofiei este mai întâi de a consola, arătându-i lui Boethius că fericirea adevărată nu i-a fost afectată de aceste întâmplări nefericite la care este supus, pentru ca mai apoi, printr-o serie de replici asemănătoare dialogurilor lui Platon, aceasta să aducă argumente cum că el nu a pierdut fericirea, în ciuda situației în care se află. În urma întregului dialog totuși, cititorul va rămâne cu multe semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât doamna Filosofie pare să își schimbe linia gândirii și a argumentării spre finalul lucrării.

Despre volumul tradus



Rămâne așadar să citiți această carte pentru a care este, așadar, destinul omului în univers, și cum este acesta legat de Dumnezeu. Avem oportunitatea de a putea lectura această lucrare în limba română, fiind tradusă la editura Polirom de către Otniel Vereș, în cadrul colecției Biblioteca medievală, care conține și alte lucrări posibil interesante pentru cititori. Lucrarea este bine pusă la punct, conținând atât o îngrijire critică, cât și note explicative, menite să explice cititorului contextul și eventualele referințe care i-ar putea fi necunoscute, astfel că nu este nevoie de un public avizat, oricine poate citi această carte.

O recomandare



În urma experienței mele, am avut parte de o lectură ușoară, și totuși captivantă, care m-a îndemnat să chestionez eu însămi doamna Filosofie, și să mă pun în locul lui Boethius, care nu trebuie să uităm, își aștepta pedeapsa. Nu simți din prima emoția așteptării sale, dar până la final, vei avea parte de o lectură captivantă. Recomand această carte oricui este interesat să facă o mică incursiune în istorie, să afle mai multe despre gândirea epocii antice, căci această lucrare reunește o serie de teme din acea perioadă, sau oricui dorește să afle care ar putea să fie destinul nostru ca oameni în această lume.


© 2020 Șteți Alexandra. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți