Jocurile Virus games

Anul 2020 a adus cu sine o problemă globală greu de rezolvat de către organele competente, și anume o pandemie. Virusurile au devastat omenirea încă din cele mi vechi timpuri, așadar panica venită o dată cu această nouă epidemie nu este întâmplătoare. Virusul poate fi considerat, din multe puncte de vedere, un inamic al umanității, așadar personajul negativ din poveste. Iar ceea ce oamenii au de făcut este, desigur, să distrugă personajul negativ, astfel încât binele să câștige .
Jocurile video sunt capabile să păcălească mintea , crescând adrenalina și serotonina în momentul realizării obiectivului final propus de acesta. În cazul în care ai reușit să elimini virusul, ai salvat umanitatea, în cazul în care nu ai reușit, nu-i nimic, mai poți încerca o dată. Propun astfel o prezentare a trei categorii de jocuri care tratează problema virusurilor: (a) jocuri de masă (eng. board games), (b) jocuri pentru calculator sau console și (c) jocuri pentru telefon. Mai jos voi lăsa câte un exemplu din fiecare categorie.
Jocuri de masă: Pandemic (2008)
Jocurile de masă sunt acele activități care necesită, în cele mai multe cazuri, un o tablă de joc din carton, și cel mai important, implică fie muncă în echipă, fie o luptă pentru a determina câștigătorul. Un astfel de joc este Pandemic (2008), care poate fi jucat în 2-4 jucători. Lumea a fost infectată de 4 virusuri, care sunt împărțite în locuri diferite de pe planetă, în acest sens, se aleg aleatoriu 9 carduri care decid în ce loc sunt împrăștiate cele 4 virusuri.
Fiecare jucător va primi un rol diferit care îi conferă anumite avantaje în joc, de exemplu dispecerul poate muta pionul altui jucător ca și cum ar fi al lui (cu permisiunea acestuia) sau să mute un pion într-un oraș în care se află oricare alt pion. În total sunt 7 roluri: medic, om de știință, dispecer, cercetător, specialist de carantină, planificator de urgență și expert în desfășurarea de operațiuni. Pe măsură ce jucătorii înaintează în joc trebuie să descopere cura pentru fiecare boală și să încerce să elimine, pe cât posibil, boala din anumite orașe, astfel încât să nu se răspândească foarte rapid.
Pentru fiecare oraș în care aceeași boală apare de 4 ori, dificultatea jocului crește, în sensul că nivelul de alertă crește. În momentul în care nivelul de alertă atinge punctul 8, jucătorii au pierdut. Pentru a câștiga, jucătorii trebuie să găsească antidotul pentru toate cele 4 virusuri. Pe tot parcursul jocului se vor extrage carduri care amplifică numărul de orașe afectate și carduri care să ajute jucătorii în lupta contra pandemiei. Scopul jocului este de a lucra în echipă, de a gândi acțiunile cât mai bine astfel încât să salveze lumea.
Jocuri pe calculator/console: Resident Evil (1996)
Majoritatea jocurilor pentru calculator sau console care folosesc ideea virusului sunt orientate în jurul conceptului nemort, sau zombi. Deoarece aceste jocuri sunt jucate de un singur jucător, ele trebuie să fie interactive și facă lupta ceva mai interesantă. O serie foarte cunoscută despre este Resident Evil, în Japonia apărând sub numele de Biohazard. Primul joc al seriei a apărut în 1996, urmând să fie produse replici reconstituite din punct de vedere grafic, deoarece jocul a fost primit cu mult entuziasm de public.
În această serie, caracterele principale, care depind în funcție de partea jucată, trebuie să distrugă corporația Umbrella, aflată în orașul Raccon, care a produs un virus numit T-virus. Acesta transformă oamenii în zombii și printre altele, produce mutații genetice animalelor, pe care le transformă în creaturi monstruoase. Seria nu a ajuns încă la un final, povestea continuând cu evenimente care se petrec între cei din organizație și forțele care încearcă să îi oprească.
Pe lângă dinamică foarte bună a jocului, acesta este apreciat și pentru momentele în care pune jucătorul în încurcătură emoțională și decizională. Ceea ce este de reținut de asemenea, este că ei speră în existența unui antidot. În primul joc, se poate alege între caracterul Chris Redfield sau Jill Valentine. Într-un moment din joc, Chris îl întâlnește pe unul din coechipierii săi transformat în zombi, moment în care jocul preia povestea arătând durerea prin care personajul trece, neștiind care este următoarea lui mișcare, dacă trebuie să îl omoare, sau să fugă în speranța că se va găsi un antidot. Alegerea este lăsată la atitudinea jucătorului.
Jocuri pe telefon: Plague Inc. (2012)
Până acum am discutat despre jocuri al cărui
scop este salvarea umanității de răul pe care o pandemie, indiferent de felul
acesteia, îl poate provoca. Jocurile pentru telefon despre care voi vorbi sunt
destul de diferite ca și concept, dar vom observa și o mică schimbare a unuia
dintre ele ca urmare a interacțiunii sale cu realitatea.
Plague Inc. a apărut în 2012, scopul lui fiind inițial acela de a crea un virus letal, care să evolueze în timp ce umanitatea încerca să creeze un antidot. Ideea principală era să te folosești cât mai bine de instrumentele puse la dispoziție de joc, mutația virusului, cât de ușor și prin ce medii se transmite, astfel încât să duci la extincția umanității.
În martie 2020, în urma declarării pandemiei, jocul a început din nou să fie de interes public, astfel că oamenii au cerut creatorilor să realizeze un mod în care aceștia să poată salva lumea. Aceștia au primit propunerea cu interes, și au spus că lucrează la o versiune nouă a jocului în care jucătorii controlează guvernele lumii, stimularea sistemului de asistență medicală, impunerea carantinei și închiderea serviciilor publice, până când aceștia vor putea crea un vaccin
Concluzie
Ceea ce toate jocurile au în comun este că încearcă să trateze problema epidemiilor, indiferent de natura acestora, într-un mod cât mai realistic, chiar dacă rămân în stadiul de simple ficțiuni. Scopul lor este să dea impresia unei probleme cât mai reale, astfel încât să determine jucătorii să aibă sentimente care să se apropie cât mai mult de cele pe care le-ar avea într-un scenariu similar din realitate.
Aceste jocuri iau problema virusurilor, care nu sunt altceva decât o frică comună față de un lucru pe care nu îl poți controla, pentru că nu îl vezi, și îl transformă în ceva contra căruia să lupți, cum ar fi zombi din jocurile video, astfel încât să răspundă de nevoia oamenilor de a putea lupta cu răul, de a fi cei ce pot salva umanitatea de la un dezastru iminent.