Cum am ajuns să fac o facultate de filosofie?

30.01.2020

A face sau a nu face filsofie



Prima întrebare pe care o aud de cele mai multe ori de la oameni când le spun că sunt la facultatea de filosofie este „păi și ce o să ieși de acolo?”. Nu spun, este important să ne gândim la viitoarea carieră pe care vrem să o avem, la banii pe care îi vom primii și alte chestiuni materiale. Dar sunt sigură că v-ați dat seama că, din moment ce mă pasionează filosofia, probabil voi muri de foame. Și asta este o glumă, desigur. Dar divaghez. Am ales în final să îmi urmez pasiunea din dorință de a face ceea ce îmi place și din dorința de a descoperi ce înseamnă amplul spațiu filosofic.

Carieră sau non-carieră



Oportunitățile apar pe bandă rulantă dacă te folosești de tot ce îți dă facultatea, sau de o parte din ele, și ești creativ pe parcurs. Într-un fel sunt încă liberă să aleg ce vreau să fac cu viața mea, iar asta este revigorant. Dar stați liniștiți, deși în România filosofia nu este foarte cotată și profesia de filosof este privită, să spunem, în moduri foarte ambigue, sunt diferite căi prin care te poți folosi de ea. Poți deveni profesor universitar, sau să lucrezi în domeniul cercetării, sau să faci asta pur și simplu pentru a te îmbunătății pe tine și viața ta spirituală, dar nu aș spune, contrar fricii colective, că faci foamea cu ea. Să fim serioși, sunt de luat în calcul mai mulți factori când vorbim despre incapacitatea de a găsi un loc de muncă, nu doar despre facultatea pe care o faci.

Cum m-am schimbat



Una din cele mai mari schimbări pe care am observat-o încă de la început, a fost în credințele religioase, care se schimbă profund, cel puțin așa a fost în cazul meu, când dai nas în nas cu înțelepciunea a mai mult de 2000 de ani de istorie și scriere umană. Am devenit un partener de discuție mai interesant și am învățat să dau mai mare atenție lucrurilor pe care oamenii le vorbesc. Trecerea de la ascultare pasivă la ascultare activă poate fi o abilitate importantă în viața cotidiană, dar poate ajuta și la locul de muncă dacă ți se cere asta. Am învățat să îmi dezvolt spiritul de observație, spiritul critic, pe scurt, facultatea asta e mai degrabă un domeniu te ajută să te îmbunătățești, fără a-ți trasa direct drumul în viață.

A meritat?!



Ultima întrebare pe care oamenii evită să mi-o pună când discutăm despre facultatea de filosofie, astfel că mereu se lasă o tăcere stânjenitoare, este dacă merită ceea ce fac. Dacă locul de muncă e incert, atunci mai are rost? Personal, dacă aș putea schimba ceva, tot aici aș veni. E greu să faci schimbări majore în viață, să găsești mai mult din cine ești tu cu adevărat, iar pe mine m-a ajutat să mă descopăr. Nu este valabil pentru toată lumea, dar vă voi mai spune un singur lucru. Când se iscă o discuție între colegi, chiar dacă e în contradictoriu, poți simți pasiunea cu care fiecare își exprimă opinia fără a-i leza pe ceilalți, iar asta cred că unul din cele mai frumoase lucruri pe care oamenii ar trebui să le învețe.

Aștept comentariile voastre cu drag!
© 2020 Șteți Alexandra. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți